Velg en retning og implementer som et h****te
Han har jobbet med Amazon, hjalp Norwegian opp av krybben – og har norgesrekord i e-postutsendelser. Vi har snakket med høyskolelektor og INEVO-partner Karl Philip Lund om både hans og samfunnets digitale reise.
– Jeg trodde jeg var for sent ute med alt mulig.
Året er 1996, og han har nettopp flyttet til Seattle – Amazons og LinkedIns hjemby – for å studere teknologi og innovasjonsledelse. Unge Lund hadde en følelse av å komme for sent til tech-festen. Den følelsen skulle raskt endre seg.
– Da jeg begynte å jobbe med Amazon, hvor vi sendte ut de 7,5 millioner e-postene, skjønte jeg at det er kaos overalt. Alle selskaper må jobbe for å henge med i tiden, sier han.
Allergisk mot hype
Tvert imot har Lunds karriere kanskje mer vært preget av å være for tidlig ute. Som da han i 2004 stod i bresjen for at Norwegian utviklet verdens første bestillingsløsning for mobil. Presseomtalen var stor, men tre måneder senere var fasiten klar: Én person hadde bestilt.
– Rundt denne tiden snakket alle om at mobil var fremtiden, men så skjedde det ikke noe. Noen lo litt av disse ambisiøse mobilløsningene som ble utviklet, fordi det var jo ingen stor endring i handlemønsteret.
Siden den gang har han vært «allergisk» mot hypingen av ny teknologi. Men når han ser mønsteret endrer seg, er han raskt på ballen.
– I 2012 jobbet jeg for nettbutikken BliVakker, og da så jeg jo i tallene at trafikken fra mobil bare økte og økte. Allikevel var det nesten ingen som gjennomførte kjøpet derfra, fordi det ikke var sømløst nok. Vi kalte inn både bank og innløser til et møte, og i løpet av 6 måneder ble BliVakker en av de fremste på mobilbestilling.
– I dag er det jo nettbutikker som har 80 prosent av bestillingene fra mobil, men det tok altså nærmere 20 år fra da Telenor og Netcom begynte å snakke om det.
– Skal bare funke
For Lund handler digitalisering derfor om forenkling av hverdagen. Teknologien i seg selv er sekundær.
– Ingen har tatt et kurs i Facebook. Ingen har lest brukermanualen. Det startet som en studentgreie, men nå er hovedmålgruppen damer over 70. Poenget er at det er blitt en naturlig del av livet, sier Lund og fortsetter:
– Det handler om å gjøre ting så enkelt at du bruker det uten å tenke over det. Når jeg setter meg inn i en elbil, vil jeg bare sette den i drive og vite at det funker. Hva som er under panseret, er mindre viktig.
Markedssjefenes høyre hånd
I tillegg til å undervise i digital markedsføring ved Høyskolen i Kristiania, er Karl Philip Lund partner i selskapet INEVO – et selskap som tilbyr operative markedsassistenter.
– Det er fullt av flinke markedssjefer i Norge, men mange mangler digital kompetanse. Om så bare til grunnleggende ting som å sette opp annonser. Det vi gjør, er å rekruttere unge talenter rett fra skolebenken, lære dem opp, og plassere dem hos kunder et par dager i uken.
– Og så fikser dere den faglige oppfølgingen?
– Nettopp. De blir godt kjent med kunden, og så kommer de tilbake til oss og får påfyll i vårt miljø. Vi ser at den kombinasjonen mellom å gi unge folk trygghet og ansvar, og å ikke legge for mye vekt på å selge timer, gjør at de leverer knallbra. Vi kaller det en vinn-vinn-vinn.
Et ekko fra 90-tallet
Lund er ikke en mann som kvier seg for å komme med spådommer, og i 2010 hevdet han blant annet at sosiale nettverk ville bli verdens største netthandel.
– Folk humret fordi Facebook ikke tjente penger, men i dag mener jeg at jeg fikk litt rett, smiler Lund.
– Nå får du en ny sjanse til å få rett: Hva blir det neste store?
– Jeg tror blockchain og digital valuta kommer til å få en enorm innvirkning på hvordan samfunnet opererer. Men det kommer til å ta tid. Sånn jeg ser det, er blockchain der nå hvor internett var på tidlig 90-tall. Men hva er internett? Jo, det er, satt på spissen, et globalt nettverk hvor du kan sende bilder og tekst.
– Blockchain er akkurat det samme, bare at du også kan sende verdi. Mange av de argumentene jeg hører fra blockchain-skeptikere i dag, er de samme jeg hørte fra internett-skeptikere den gangen, sier han.
Det viktigste rådet
Lund er en mann som er langt mer opptatt av kompass enn av kart. Sånn mener han det må være. «Velg en retning og implementer som et helvete» er mantraet hans.
– Det handler om at når du jobber med innovasjon, blir veien alltid til mens du går. Du trenger ikke vite alle svarene på forhånd. Sitter du og planlegger i det tykke og det brede, ender du som regel opp med å planlegge deg i hjel. Ikke vent med å starte fordi du tror du trenger en plan – bare start!
– I tillegg må dere ha et felles mål som faktisk inspirerer alle til å dra i samme retning. Det behøver ikke være et tall i seg selv, men dere må vite hvilken fjelltopp dere skal bestige. Et godt tips er å bruke målstyringsverktøyet OKR for å se hvordan dere ligger an.
– Er det ditt viktigste råd til bedriftseiere og -ledere?
– Ja, og så må du tørre å prøve og feile. Vær aggressiv med testingen din. Selv om noen andre har prøvd det før, kan du ikke utelukke noe før du har gjort et forsøk selv. Innovasjon er evolusjon. Gradvise justeringer på en utvikling som allerede er i bevegelse. Plutselig oppdager du noe nytt.
– Og jo fortere ting går, jo viktigere er det å bare sette i gang.