Guten tag, Gutenberg

I disse dager slippes Gutenberg, WordPress sitt nye redigeringsverktøy. Det er kjernen i WordPress, Editoren, som har gjennomgått en aldri så liten revolusjon.

Morten M Wikstrøm
Daglig leder, Rådgivning

Mer fleksibilitet og funksjonalitet for innholdsproduksjon

Er du vant til å jobbe med innhold i WordPress? Da vil endringen være merkbar dersom du prøver ut Gutenberg. Editoren, altså den visningen du jobber i når du redigerer en side eller et innlegg i WordPress, har fått en ordentlig makeover med et rent og moderne design. I tillegg har den har fått massevis av ny funksjonalitet og flere muligheter for tilpasninger.

Det viktigste du som redaktør vil merke, er at du får en mye større fleksibilitet og kontroll over siden din, og en mulighet til å presentere innholdet ditt på en mye bedre måte.

Blokker

Det første begrepet du trenger å bli kjent med for å jobbe i Gutenberg, er blokker. I Gutenberg består en side av flere blokker, for eksempel:

  • Overskrifter
  • Tekstavsnitt
  • Bilde
  • Video
  • Lister
  • Knapper

Innhold først – hva vil du formidle?

Når du vil lage et nytt innlegg eller en ny side, starter du bokstavelig talt med et blankt ark. Du starter med å gi siden en tittel, og bygger deretter på – blokk for blokk. Blokkene kan deretter flyttes rundt, redigeres og slettes. Fra et innholdsperspektiv er Gutenberg godt nytt. I stedet for at du starter med en mal, for så å innse at malen kanskje ikke passer helt til innholdet ditt – kan du nå styre dette mye mer selv.

Vi hjelper deg med hvordan du kan formidle budskapet ditt, og hvordan du best mulig kan bruke fleksibiliteten som Gutenberg gir deg på en god måte. For det er sluttbrukeren som alltid bør være i fokus, og da må sidens innhold presenteres på en visuelt attraktiv, tydelig og oversiktlig måte.

Hvilke blokker trengs for å få frem innholdet ditt?

Som en del av innholds- og designfasen finner vi ut hvilke blokker du har behov for, og designer disse slik at de blir tilgjengelige i editoren. Trenger du andre blokker enn det som kommer med Gutenberg, utvikler vi våre egne. Med Gutenberg kan vi dermed glemme begrepet shortcodes, egen HTML og embed-koder for Youtube-videoer. Redaktører skal ikke behøve å skrive kode. Dette blir nå en del av editoren, og det betyr at det blir mye lettere å redigere siden din, uten at spesielle «hacks» må læres.

Lyst til å ta i bruk Gutenberg?

Det fremste argumentet for hvorfor du bør vurdere Gutenberg er følgende: Du vil få en enklere og mer fleksibel arbeidsflate når du jobber med innholdssider i WordPress. Den store fordelen er uten tvil redaktøropplevelsen.

Offisiell lansering av Gutenberg er sammen med WordPress 5, 19. november 2018. Nye WordPress-sider vi lager kommer selvsagt med Gutenberg. Men har du en WordPress-løsning fra før fortsetter den med den vanlige Classic-editoren inntil videre, men Gutenberg kan aktiveres etter vi har klargjort nettsiden din for det. I forhold til klargjøring er det ulike hensyn å ta, det avhenger av hvordan nettopp din nettside er satt opp fra før. Vil du høre mer om Gutenberg, ta kontakt med din kontaktperson i Increo.

Vil du vite mer?

Les mer om Gutenberg på WordPress sine nettsider

Frontenberg – live demo for testing av Gutenberg

Hva kan vi hjelpe deg med?

Merethe Honne
Merethe Honne
Rådgiver
Oslo
merethe@increo.no
/
928 87 311
Morten M Wikstrøm
Morten M Wikstrøm
Daglig leder, Rådgivning
Trondheim
morten@increo.no
/
976 90 017

Se også:

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev