Mer innovasjon betyr mer kultur: Veien til en bærekraftig kulturbransje

Kulturbransjen står overfor store utfordringer. Det er press på rammebetingelsene. Publikum har dårligere råd. Alt er blitt dyrere. Hvordan kan vi få dem ut for å oppleve noe sammen?

Sebastian Krohn
Byråleder, Rådgivning

Kultur skapes best når mennesker opplever ting i fellesskap, så vi må tenke nytt og vi må tenke smart. Det finnes mange måter å tenke nytt på, men vi har lyst til å snakke om noen eksempler fra kulturaktører Increo har jobbet med.

Smartere drift og logistikk

Folk flest forstår ikke hvor mange som er involvert når et teaterstykke eller en konsert skal settes opp. Det brukes så mye ressurser bare i koordinering av øvelser og logistikken rundt det å få folk til å være i samme rom. 

Det er informasjon som skal formidles på ulike nivåer. Det er talenter som må snakke sammen. Det er arbeidsflyter som endres og rom som skal bookes.

Increo har på oppdrag for Trondheim Symfoniorkester og Arktisk Filharmoni, designet og utviklet en spesialtilpasset digital plattform - Bragi - for å forenkle planlegging og drift for symfoniorkestre. Målet var å redusere kompleksiteten i hverdagen til kulturarbeidere og ledere, slik at de får mer tid og overskudd til å skape. Resultatet har blitt en løsning som forenkler planlegging og samhandling, og gir en effektiv oversikt over prøver, konserter og arbeidsflyt, samtidig som den reduserer administrativ kompleksitet.

Vi tror det er mange drifts- og logistikkoppgaver som er unike i kulturbransjen, og som trenger å bli sett på med “digitale øyne”. Vi som jobber med å forstå både brukere og teknologi kan bidra her. Gode ideer oppstår som regel mellom hoder, og de interaksjonene vi har hatt med kulturbransjen er gode eksempler på det. Vi kan stille de riktige spørsmålene og sammen finne gode løsninger.

Samarbeid med andre bransjer

Det å nå ut til publikum alene er en krevende oppgave, spesielt i en tid der oppmerksomheten spres over utallige digitale og fysiske tilbud. Konkurransen om folks tid og interesse er stor, og enkeltstående virksomheter - uansett om det er kulturinstitusjoner, hoteller eller restauranter - må jobbe smartere for å tiltrekke seg besøkende. Her kan digital innovasjon spille en avgjørende rolle i å skape attraktive helhetsopplevelser for publikum.

Et godt eksempel på dette er samarbeidet i Kulturkvartalet i Trondheim, hvor Britannia Hotell, Nye Hjorten Teater og Posten Moderne (PoMo) går sammen for å tilby publikum totalpakker som kombinerer kultur, overnatting og gastronomi. Gjennom digitale plattformer og koordinert planlegging kan de skreddersy opplevelser som gjør det enklere for publikum å velge en helkvelds- eller helgeopplevelse fremfor en enkeltstående forestilling eller overnatting.

Slike samarbeidsmodeller viser hvordan teknologi kan bidra til bedre ressursutnyttelse og økt publikumsoppslutning. Ved å koble billettsystemer, reservasjoner og markedsføringstiltak i én digital løsning, kan aktørene effektivt kommunisere med publikum og tilby en mer fristende og helhetlig opplevelse. Dette gjør det ikke bare enklere for folk å velge kultur fremfor sofaen, men styrker også kulturinstitusjonene som en viktig del av lokalsamfunnet.

Billettsalg og publikumsflyt

Nettsiden/webløsningen er der billettsalget skjer, slik sett selve kassaapparatet til en kulturaktør - og derfor bør være en prioritet! Mange velger hyllevare-løsninger som Ticketmaster eller Eventim, men velger da samtidig bort kontrollen over brukerreisen og kundeopplevelsen, samt muligheten til å tilpasse løsningen, samt få de ulike systemene til å snakke sammen. Dette er jo etter vår mening dumt, da man ender med at aktøren og kundene må tilpasse seg premissene til billettleverandøren, og ikke motsatt!

Noe Increo prøver å være gode på er å integrere anerkjente ferdigløsninger med egne digitale moduler. Dette gir fleksibilitet og mulighet til å få det akkurat som du vil uten å måtte bygge alt fra bunnen av. 

En kulturinstitusjon kan for eksempel bruke en standard billettmotor, men bygge inn AI-drevet besøksprognose, personaliserte brukeropplevelser eller bedre samhandling med andre plattformer. Kanskje er det behov for å styre publikumsflyten gjennom tidsallokering av inngangsbilletter eller dynamiske prisinger. Kanskje det går ut automatiserte e-poster når noe nærmer seg utsolgt?

Innovasjon er altså fullt mulig å gjøre på toppen av en ferdig løsning. Ta gjerne en prat med oss om dette. Vi kan mye om teknologien og mulighetene som ligger der.

Tjenestedesign for å berike selve opplevelsen

Det er selvsagt også mange muligheter i å bruke teknologi for å berike selve kulturopplevelsen, Augmented Reality, interaktive elementer, geolokasjonsteknologi og … ja,  vi skal slutte å prate om alskens kule teknologi-begreper.

Men vi skal avslutte med en prat om tjenestedesign.

Tjenestedesign handler handler om å skape gode og helhetlige, brukervennlige og tjenester (les: opplevelser) ved å forstå og forbedre samspillet mellom brukere, teknologi og organisasjoner. Det er en brukersentrert tilnærming som tar for seg hvordan en tjeneste oppleves fra start til slutt, og hvordan alle kontaktpunkter – både digitale og fysiske – kan optimaliseres for å skape en sømløs og verdifull opplevelse.

Vi tror sterkt på at vi i Increo kan hjelpe enhver kulturinstutisjon med å få ut potensialet i tilbudet sitt. Vi kan hjelpe dere kombinere teknologi og kreativitet for å skape opplevelser som inspirerer og engasjerer publikum. 

bbfe6e5c-d118-47eb-af75-35b5fa5f1bb5

Har du spørsmål?

Snakk med
Sebastian Krohn
Send en rask melding

Se også:

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev