«Les mer»-knapper og hvorfor de bør unngås

Generiske lenketekster ses over alt på nettet, og da spesielt «Les mer», «Klikk her» og «Hele saken» i forbindelse med redaksjonelt innhold. Slike lenketekster bør aldri benyttes, selv om teksten før og etter er beskrivende.

Overflødige elementer uten funksjon

Enkelte brukere, f.eks. blinde som bruker skjermlesere, vil nemlig få lenkene presentert (lest opp) uavhengig av det omkringliggende innholdet. Det sier seg selv at det ikke er særlig brukervennlig å få lest opp lenkene «Les mer», «Les mer», «Les mer» i en uendelig strøm. Det er ikke godt nok når det kommer til universell utforming og tilgjengelighet. I tillegg kan disse lenkene oppleves overflødige, dersom det er intuitivt nok at man kan klikke seg videre fra før. Og er det noe en interaksjonsdesigner misliker, så er det overflødige elementer uten funksjon!

En av Norges største bloggere, fikk nytt design på bloggen sin for en tid tilbake. Det som var interessant, var at bloggen i en (kort) periode ikke dreide seg om dagens antrekk og gjøremål, men om UX! Design engasjerer, og leserne kommenterte heftig om det nye designet og da spesielt én ting: «Read more»- knappene som hadde kommet etter et bilde og et lite utdrag av hvert blogginnlegg.

På slike blogger er man ofte vant til å bli presentert for én lang strøm med blogginnlegg, og det eneste som kreves av brukeren er scrolling. Selv om å forkorte innleggene med en «Read more» knapp kan bedre sidens performance (slike blogger er ofte veldig tunge å laste inn), skal man ikke undervurdere konsekvensen dette får for brukeropplevelsen. Plutselig stilles det større krav til brukeren, som må klikke seg frem og tilbake og engasjere seg mer fremfor å bare kunne scrolle relativt passivt nedover siden. Så i dette tilfellet er det ikke bare et spørsmål om å spesifisere lenketeksten bedre, men å vurdere det opp i mot mediet og hvordan bruksmønsteret til brukerne er.

Dette kan du gjøre i stedet:

  • Designe på en måte som gjør det intuitivt nok at man skal klikke seg videre uten å bruke slike lenker
  • Beskriv alltid lenker og knapper, slik at det gir mening dersom de blir stående for seg selv
  • Vurder alternative innlastingsmetoder som f.eks. infinite scroll som et alternativ til å laste inn all data på én gang

Hva kan vi hjelpe deg med?

Merethe Honne
Merethe Honne
Rådgiver
Oslo
merethe@increo.no
/
928 87 311
Morten M Wikstrøm
Morten M Wikstrøm
Daglig leder, Rådgivning
Trondheim
morten@increo.no
/
976 90 017

Se også:

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev