Hopp til hovedinnhold
Morten M Wikstrøm
Skrevet av
Morten M WikstrømDaglig leder, rådgivning976 90 017

De tre faktorene som påvirker webprosjektet ditt

Har du fått ansvaret for et nytt webprosjekt, og er usikker på hva det vil koste, hvor lang tid det vil ta og hva som avgjør dette? Ta en titt her, og bli litt klokere.

Vår jobb er å hjelpe deg med å lykkes på nett. For å gjøre det, må vi først sørge for et godt webprosjekt. Modellen vi planlegger ut ifra har tre hjørner og kalles prosjekttrekanten. Det høres kanskje traust ut, men den gir svar på noe vi vet mange lurer på.

Dette påvirker webprosjektet ditt

Prosjekttrekanten, også kalt jerntrekanten, brukes i både i webprosjekt og andre prosjekt. Den går kort fortalt ut på å definere tre hovedområder og å balansere disse på best mulig måte fra prosjektets start til slutt.

De 3 hjørnestenene:

1. Funksjonalitet: Skal du ha en enkel webløsning med få tilpasninger, eller krever prosjektet at vi utvikler ny funksjonalitet og nye maler?
2. Tid: Når skal prosjektet være ferdig, om to eller ti måneder?
3. Økonomi: Hvilke føringer legger budsjettet?

prosjekttrekanten

Summen utgjør kvaliteten i prosjektet, og de tre faktorene påvirker alle hverandre.
For å illustrere:


Skal du lage noe raskt og med høy standard, blir det ikke billig.
Skal du lage noe raskt og billig, blir det ikke høy kvalitet.
Skal du lage noe med høy kvalitet og billig, vil det ta relativt lang tid.

Kravspesifikasjonen bygger på trekanten

Ved oppstart forteller du oss hva du ønsker deg og hvilke mål du har. Du har ganske sikker noen tanker om hvilken funksjonalitet du trenger og når webløsningen bør være ferdig også.

Dette resulterer i en kravspesifikasjon som sier noe om

•    hva prosjektet skal lede til
•    tydelige mål og forventninger
•    en overordnet modell for tids- og kostnadsbruk

Jo mer du kan fortelle oss om hva vi har å forholde oss til i alle de tre trekanthjørnene, desto bedre forutsetninger har vi for å gi deg en realistisk kravspesifikasjon.

Når noe rokker ved trekanten

Selv med en detaljert kravspesifikasjon, må vi noen ganger revurdere underveis. La oss ta et eksempel. Webprosjektet ditt har deadline 12. juni, men underveis ser vi at det trengs annen funksjonalitet enn først tenkt, og at det krever mer arbeidskraft, eller arbeidskraft med mer erfaring. Det vil påvirke dato for ferdigstilling, og sluttsummen.

Et problem eller en uventet hendelse faller som regel inn under én av trekantens sider. Det kan hende at én eller to sider er fastlåste (vi MÅ lansere den datoen). Da ser vi om den eller de andre faktorene kan justeres. Jo tidligere vi ser at noe må flikkes på, desto bedre utgangspunkt har vi for å endre kurs og likevel levere et godt prosjekt innenfor rammene.

Uansett hva som skjer, er det viktigeste for oss at endringer aldri skal gå på bekostning av kvaliteten. Den står alltid i sentrum.

Trenger du hjelp med et webprosjekt, eller lurer på hvilke muligheter du har?

Be om et uforpliktende møte – vi skreddersyr løsningen for deg.

Du er frakoblet.