Hva er forskjellen på åpen og lukket kildekode?

Open source, closed source, free software og proprietær kode. Du har kanskje hørt begrepene, men vet du hva de egentlig betyr? Her er forskjellene på åpen og lukket kildekode – og hvordan vi velger hva vi skal bruke.

Odd Einar Betten
Utvikling

Hva er behovene for din nye digitale løsning? 

Når du jobber med skreddersydde løsninger, kan du ikke gifte deg med et enkelt programmeringsspråk. Det som er riktig i et bestemt prosjekt, er ikke nødvendigvis optimalt i et annet. Og en av de store forskjellene er om du jobber med såkalt lukket eller åpen kildekode.

– Det er fordeler og ulemper med begge deler, så det kommer helt an på kundens behov. Men det er viktig å rydde litt i begrepene, sier Odd Einar Betten, utvikler i Increo.

Hvor åpen – hvor lukket?

Den korte definisjonen på «open source» er at alle har tilgang til kildekoden – den ligger åpent tilgjengelig for hvem som helst.

– Det er allikevel ikke sånn at så lenge du legger kildekoden din på nett, så er det open source. Det kommer an på hvorvidt folk kan bidra til den, forklarer Odd Einar.

Det finnes også ulike nivåer av open source, med varierende grader av begrensning. Men det de aller fleste forbinder med åpen kildekode, er «free software», som er helt uten begrensninger.

– På motsatt side har du helt lukkede løsninger, og du har proprietære løsninger bygget på åpen kildekode. Det siste regnes som lukket, men er som regel ikke låst så lenge du betaler en lisens, sier Odd Einar.

Åpen kildekode 101

Når vi jobber med åpen kildekode i Increo, er det som regel snakk om WordPress. Dette er «free software» – og altså helt åpen. En av fordelene med dette er at du slipper å finne opp kruttet på nytt.

Les mer om WordPress og Wondercode som CMS her.

– Noen ganger finnes det allerede plugins som kan gjøre akkurat det du ser etter, og da slipper vi å lage dem fra bunnen av. Dermed kan det være riktig å velge WordPress dersom du stort sett har «vanlige» behov som ligner andres.

Han presiserer at det allikevel ikke er slik at åpen kildekode nødvendigvis er mye billigere.

– Det er mange kunder som «vet» at de skal ha WordPress fordi de tror det bare er plug and play. Sånn er det ikke. Fordi det er laget for en hel verden, og ikke spesifikt for kunden, krever det en god del arbeid å fjerne støy. Det blir med andre ord fortsatt mye skreddersøm for å fjerne valg og strømlinjeforme løsningen, sier Odd Einar.

Møte med 4 utviklere som snakker sammen
Odd Einar Betten (i midten) er senior PHP-utvikler i Increo.

Sikkerhet og volum

Åpen kildekode er også et tveegget sverd når det kommer til sikkerhet. På den ene er den under konstant angrep, slik at obskure feil oppdages og sikkerhetshull tettes fortløpende. På den annen side er du helt avhengig av å være oppdatert.

– For hver person med gode hensikter, finner du en med onde hensikter. Vedlikehold er derfor ekstremt viktig, siden det oppdages så mange feil hele tiden. Oppdager vi derimot en feil i en lukket kildekode, er det uansett bare vi som vet om den frem til vi har fikset det.

En annen vurdering er hvorvidt løsningen din skal prosessere store mengder data.

– WordPress er bygget på PHP, som ikke er spesielt god på store volumer. Driver du derfor en stor nettbutikk, eller har ambisjoner om å skalere opp, anbefaler vi å velge noe annet, forklarer Odd Einar.

Trenger du hjelp med å utvikle en nettbutikk? Les mer om hvordan vi jobber med utvikling av nettbutikker her.

– Ikke et fasitsvar

Et alternativ er Increos egenutviklede, proprietære Wondercode. Teknisk sett bygget på .NET, som er open source, men den er for alle formål en lukket kildekode.

– Siden det bare er vi i Increo og potensielt kunden som har tilgang til koden, er det langt mindre sjanse for at noen oppdager et sikkerhetshull.

Men for de aller fleste som velger lukket kildekode, er det brukervennlighet, stabilitet og skalerbarhet som er de tyngste loddene på vektskålen.

– Wondercode er designet for å raskt kunne lage rene løsninger uten støy, samtidig som alt er skreddersøm fra starten av. Men det finnes ikke noe fasitsvar her, sier Odd Einar og avslutter:

– Sammen finner vi det som er rett for akkurat ditt prosjekt.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Morten M Wikstrøm
Morten M Wikstrøm
Daglig leder, Rådgivning
Trondheim
morten@increo.no
/
976 90 017
Sebastian Krohn
Sebastian Krohn
Byråleder, Rådgivning
Oslo
sebastian@increo.no
/
988 00 306

Se også:

Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev