Hopp til hovedinnhold

Nå har det skjedd! INCREO + Imbera har blitt ett. Les mer om sammenslåingen

9 ålreite tips – slik holder du en digital brukertest, helt enkelt!

Vi har alle fått prøvd ut livet med digitale møter det siste året. Men, har du med handa på hjertet fått holdt skikkelig gode brukertester? Jeg skal nå gi deg noen ålreite tips og triks til hvordan du kan naile en god fremgangsmåte for å kjøre remote brukertester!

I en vanlig verden er det ørten muligheter til å rent praktisk kjøre en brukertest. Geriljatesting (teste folk på gata), ulike versjoner av integrert testlab med tilhørende observatør-rom på kontoret hvor du får folk på besøk, eller at du møter testpersonen hjemme eller der det skulle passe hvor du har med nødvendig utstyr. Jeg tror ikke Bent og Erna ville likt at vi gjorde det på gamlemåten akkurat nå, foråsirresånn. 

Men hvorfor er det egentlig så viktig å gjennomføre en brukertest? Først og fremst, så kan vi ikke «late som om vi er brukeren». Det er den faktiske brukeren som vil gi oss de best kvalifiserte svarene på hvor brukervennligheten og konseptet skurrer, slik at vi kan forbedre løsningen. Her får du fem grunner til hvorfor du bør prioritere brukertesting.

Så hva i alle dager kan du finne på og hva trenger du for å gjennomføre en fantastisk og fullverdig brukertest?

Personlig er jeg fan av tankegangen
«få det beste ut av det du allerede har»

Det har flere fordeler

  • Du må tenke kreativt (shoutout til gæmlis-helten MacGyver)
  • Det trenger ikke koste noen ting!

Bonusfordel
Remote brukertesting er ekstremt effektivt! Ingen må reise noe sted, du kan med andre ord teste hvem som helst i stedet for å låse deg til den faste personen som bor litt lenger ned i gata.

Aldri kjørt en brukertest før? Don’t you worry! Denna er til deg

En brukertest trenger i korte trekk en fasilitator (en som styrer brukertesten og stiller åpne spørsmål for å samle innsikt) og en testperson. Er det flere som vil følge prosessen kalles disse observatører. Observatører er en rolle hvor de følger brukertesten fra et annet (stille)rom enn der selve testen utføres.

Illustrasjon gjennomføring av brukertest

Okei, så nå har jeg plapra i vei om hvor kult dette er, nå skal jeg vise deg hva du trenger for å copy-paste oppsettet jeg sverger til.

1. Hva trenger du og den du skal brukerteste av utstyr?

Vettu hva, det som er så flott er at du og den andre trenger kun det dere har for hånden, nemlig ditt foretrukne arbeidsverktøy PC/Mac.

Pro tip: Sjekk ut i forkant at testperson har mikrofon som funker, et stille sted å sitte uten forstyrrende elementer under testen og fungerende nett.

2. Hva med videomøteløsning?

Her er greia: Om du er èn eller to som skal holde selve brukertesten holder det lenge å ha et videomøte som testpersonen enkelt kan huke seg på, fks Google Meet eller Whereby. Er det derimot mange som ønsker å observere, er det lurt å ha 2 møterom i ulik videoløsning. Årsaken til dette er at 1) testpersonen ikke skal føle seg overvåket. Lag derfor et eget observatørrom (møterom) i en annen videoløsning. Dette er fordi 2) Det kommer ekko ved deling av egen skjerm i samme videomøteløsning.
(Psst.. se illustrasjon over her)

3. Og hva nå?

Jo, blokkér ut 1-2 dager i kalenderen din hvor du kun har brukertesting å fokusere på. Det er en intens måte å jobbe på og derfor veldig viktig at du fokuserer på å utføre brukertestene.

4. Tilpass tidene til testpersonene

Dette går som regel veldig smooth hvis du har en stor kundebase å forholde deg til, hvis ikke bør dette steget gjøres 2-3 uker i forveien så folk rekker å melde seg på. Og du: Spør alltid testpersonene om hvilket tidspunkt som passer for de innafor de dagene du har satt av, du må kanskje leke litt tetris når alle tidene har kommet inn, så ikke send ut invitasjon før du er helt sikker på at alt passer for alle!

5. Hmokay, men jeg skal teste en app på telefonen, hva gjør jeg da?

Jo, da har du hugging – den eneste formen for klemming som er akseptert akkurat nå. Sett at vedkommende du skal teste har en bærbar PC (eller løst webcam) så kan dette løses enkelt. Få testpersonen til å skru på alt av kamera og mikrofon og snu deretter maskina feil vei. Vipp skjermen litt ned og så kan vedkommende ta maskina i favnen sin med mobilen i hånden. Tadaaa! Du får lyd og bilde på hvordan personen bruker appen din.
(Sjekk ut bildet lenger ned i artikkelen for hvordan det ser ut)

6. Forventningsstyring

Et av mine favorittord. Send ut mail i god tid i forkant med informasjon om hvordan brukertesten gjennomføres. Personlig pleier jeg først å sende ut en kort mail med rask info om hvordan brukertesten fungerer før noe bookes med testpersonene. Her informerer jeg også tydelig om at “Vi tester websiden og ikke dine tekniske ferdigheter, ingen svar er feil. Om noe virker rart er det vi som må justere konseptet”, samtidig som jeg nevner at “noen av kollegaene mine sitter sammen med meg i annet rom og ser på” Informer også om at ved at de deltar, så godtar de at det blir gjort opptak, sett at du trenger opptak. (som seff slettes etter fks 14 dager)

Senere, når dato og tid er satt (ref steg 3) sender jeg ut en innkalling med en ekstra mail med info. Der tar jeg høyde for både de som er drilla på digitale møter og de som ikke gjør dette daglig, med en steg-for-steg guide. Dette fungerer også ypperlig som en reminder til at de har meldt seg på noe.

Så langt er alle forberedelser gjort og du kan se frem til en herlig og energizing tid med brukertesting.

Hva gjør du på selve brukertest-dagen?

brukertesting på mobil med hugging-metoden
Hvis du skal brukerteste noe på mobilen, bruk «hugging». Da får du både lyd, bilde og hvordan personen navigerer

Jo, nå skal du høre

Er du én person er det så enkelt som å kjøre et vanlig videomøte hvor testperson deler skjermen sin. Jobber du derimot med flere nysgjerrigper’er er løsningen her: Bruk én videoløsning der du som brukertest-ansvarlig er sammen med testperson og bruk et annet for observatører. Årsaken er som nevnt tidliere: Ikke la testpersonen føle seg overvåket av å ha ørten folk rundt seg. Engasjerte kollegaer som lurer på hvordan UX og brukertesting fungerer kan følge med i det andre rommet hvor alle er mutet under selve brukertesten.

1. Ha et eget brukertest-rom i Whereby

Dersom dere skal ha med observatører, så er det er viktig å ha et eksternt rom i tillegg til det dere allerede bruker, så bruker dere Whereby til vanlig, bruk en annen videomøte-løsning i tillegg til det dere har fra før, fks Google Meet. 2 gode grunner til dette er allerede nevnt, kan også nevne fordelen med at du som tester forholder deg til samme rom hele tiden og slipper å bytte for hver testperson.

2. Observatør-rom i Google Meet

Magien med dette er: Du sitter i testlaben (Whereby) og deler din skjerm med observatørene i Google Meet! På den måten får alle sett og hørt det du og  testperson ser og sier.

Og du, viktig greie, du som fasiliterer brukertesten må bruke vanlige høyttalere på maskina di. Grunnen er at lyden kunden kommer med må komme med inn til observatør-rommet.

Tips: I observatør-rommet bør alle (minus deg, ofc) være mutet. Du og kollegaene dine kan ta en sync etter at brukertesten er gjennomført.

3. Test, test og test at alt ruller som det skal i god tid i forveien

Det finnes svært få ting som er så frustrerende som å måtte knote med tekniske feil når en skal ha en effektiv test som også gir et proft inntrykk til de som skal delta. Husk derfor alltid å teste testen, dette kan du gjerne gjøre med en kollega. Og du – selve testen og resultatene skal kun baseres på reelle testpersoner.

4. Generelle tips til gjennomføring

Som Ida Aalen-fan referer jeg ofte til tallet 5. Test 5 personer på det samme konseptet før du justerer noe. Deretter 5 til. Med andre ord, det trengs ikke så mange til brukertest. Du kommer langt med 10-15 personer såfremt testen er snevret inn på et tema. En god brukertest er maks 15-25 minutter. Noen testpersoner liker å skravle, så sett alltid av en halvtime til selve testen. Etter brukertesten tar du en sync med de som er med, dette tar kanskje 10-15 minutter. Da sitter du igjen med et lite kvarter til å forberede neste brukertest.

Sånn, dett var dett

Nå har du fått noen enkle og beskrivende triks til hvordan du kan bruke det du allerede hadde til å kunne utføre enda bedre og digitale brukertester. Lykke til!

Trenger du hjelp med å brukerteste din digitale løsning? Les mer om hvordan vi jobber med brukertesting her, eller ta kontakt med oss for mer informasjon!