Hopp til hovedinnhold

Nå har det skjedd! INCREO + Imbera har blitt ett. Les mer om sammenslåingen

Låst fast i et tradisjonelt CMS? Headless CMS kan være løsningen

Headless CMS

Noen ganger kan det være hodeløst å investere penger i en mer avansert løsning. Men når det kommer til CMS, er det «headless CMS» som gjelder. Vår utvikler Marcin Zajadło forklarer hva det er – og hvorfor du bør kjenne til det.

Et content management system (CMS) er verktøyet webredaktører bruker til å håndtere innholdet på en nettside. Tradisjonelt har CMS-ene vært såkalt «coupled», som vil si at frontend og backend er bundet sammen. Innhold og designinnstillinger håndteres og ligger lagret i back-end.

Dette er på vei ut. Vi har nye måter å gjøre det på nå, og det gir fordeler for både administrator og besøkende.

Marcin Zajadło, utvikler i Increo

The great decoupling

Det er «decoupled», og først om fremst varianten «headless CMS», han snakker om. Her er backend og frontend to forskjellige systemer. Her lages og redigeres innhold også under panseret, men det leveres gjennom et API.

– En løsning som er headless, er mye mer fleksibel. Du er ikke bundet på samme måte som i en tradisjonell variant. Innholdet som legges inn kan fleksibelt styres av frontend-utvikleren og vises hvor som helst i frontend, forklarer Marcin.

Det vil også si at du kan sende og vise innholdet på andre enheter og kanaler, som mobile applikasjoner, eller gi den direkte til kunder.

– API-et blir på mange måter en åpen dør. Du kan jobbe med frontend og backend separat, uten å behøve å lukke den andre. Alt blir raskere, sier han.

Marcin forteller om headless CMS
Marcin (i midten) forteller hva headless CMS er og viser til en referansecase med Elveguiden der de gikk for headless CMS for en tid tilbake siden.

Spar penger på etterarbeidet

I tillegg til at CMS-et blir raskere, gjør headless’ økte fleksibilitet at du lettere kan gjøre større oppgraderinger og endringer i ettertid. Det kan spare deg for store summer.

Da vi bygget et system for Elveguiden en tid tilbake, valgte vi å gjøre det headless. I år kom kunden tilbake og ville ha en ny hjemmeside og en app. Takket være at vi lagde et API i første runde, ble det en ganske smal sak.

Marcin forklarer at de ikke hadde rukket å komme i mål i tide hvis en ny backend hadde måttet lages fra scratch. Dermed kunne kunden prise seg lykkelige over valget de tok den gangen.

De betalte ekstra for dette for to år siden, men endte altså allikevel opp med å spare penger. Headless er ganske enkelt mer skalerbart, fleksibelt, og mye mer fremtidsrettet.

Er headless CMS riktig for din bedrift?

Det kommer selvfølgelig an på mål og brukeroppgaver for nettsiden, men det lønner seg å tenke over disse spørsmålene: ser du for deg at nettsiden kommer til å utvikle seg mye fremover? Vet du om du kommer til å ta inn nye produktsegment eller tilby nye tjenester? Er en rask og sømløs brukeropplevelse veldig viktig? Er svaret ja på en eller flere av disse spørsmålene, vil det være lurt å vurdere en headless CMS løsning.