Gå til innholdet
Lukk

Be om gratis og uforpliktende møte

Vi hjelper deg med å planlegge ditt webprosjekt!
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.Open the time view popup.
Lukk
Meld deg på nyhetsbrev fra InCreo! Vi sender deg gode tips og råd, eksklusive kurs og seminartilbud, og annen informasjon som hjelper deg med å lykkes på nett! Det kommer ut omtrent en gang i måneden, og inneholder alltid dagsaktuelle temaer.
Morten Wikstrøm
Morten Wikstrøm
Daglig leder
morten@increo.no
Tlf: 97690017


Oppløsning: Every pixel counts

everypixelcounts
Punkter, dotter, prikker, piksler. På en skjerm består alt du ser av slike, og oppløsning er et uttrykk for hvor mange pixler et bilde har. Dagens høyoppløselige skjermer gir oss høyere bildekvalitet, flere detaljer og en bedre opplevelse, men også noen nye utfordringer. Når oppløsningen skyter i været, hva må vi tenke på når vi utvikler en webløsning?
Hva er en piksel?
Et digitalt bilde er bygget opp av billedpunkter kalt piksler. På en skjerm vil en piksel i et bilde tilsvare en piksel på skjermen, og hver piksel representerer et fargepunkt. PPI (Pixels Per inch) er måleenheten for piksler, og den angir antall piksler langs en tomme bred linje (2,54 cm). Det er fort gjort å blande PPI og DPI (Dots per inch), men DPI er en måleenhet som brukes offline for trykksaker. Denne sier noe om hvor mange trykte punkter som befinner seg innenfor en tomme. En piksel har ingen fast fysisk størrelse, så en piksel vil bli mindre ved en høyere PPI – og motsatt.


Høyere oppløsning
Utviklingen av skjermers oppløsning har de siste årene skutt fart. Apple var tidlig ute og lanserte iPhone 4 med skjermen de markedsfører som Retina display. Disse skjermene har betraktelig høyere oppløsning enn det som tidligere var vanlig. Retina display er i dag standard på både iPhone og iPad, og fra sommeren 2012 også på Apples MacBook Pro-maskiner. Høy oppløsning finnes hos Apples konkurrenter også, og i framtiden forventer vi at standardoppløsning på de fleste skjermer vil øke vesentlig.

Bedre opplevelse, større bilder og mer data
Høyere oppløsning gir bedre kvalitet, med flere detaljer og et skarpere bilde. Ta iPhone 3G og iPhone 4 som eksempel, begge er smarttelefoner med samme fysiske størrelse på skjermen. Forskjellen er at iPhone 3G viser færre piksler (163 PPI) sammenlignet med iPhone 4 (326 PPI). iPhone 4 har langt høyere oppløsning og viser dobbelt antall piksler per tomme. Et design med en oppløsning tilpasset for iPhone 3G kan derfor oppleves som uklart og av dårligere kvalitet når det vises på en iPhone 4.

Med høyere oppløsning trenger vi også flere piksler i bildene vi bruker. Flere piksler gir mer data, som igjen krever mer kapasitet. Når en større datamengde skal overføres over Internett, tar det lengre tid. Slik sett må vi derfor vurdere ønsket om høy oppløsning opp mot ønsket om en kjapp webløsning.

Hva er den optimale oppløsningen?
For å få en optimal oppløsning, er du avhengig av flere faktorer. Tiden det tar å laste nettsiden, datakapasitet, samt avstanden vi betrakter motivet fra, er blant de viktigste. Apple mener at de med Retina display har kommet frem til den optimale oppløsningen for ulike enheter. Med optimal mener de at det bildet netthinnen (retina) mottar og sender til hjernen, ikke oppfattes å bestå av piksler. Betraktningsavstanden er som regel kortere på en smarttelefon enn på en PC, så en smarttelefon vil kreve høyere opp-løsning. Avdøde Apple-sjef Steve Jobs uttalte at det optimale er «300 PPI fra en betraktnings-avstand på 10 til 12 tommer», og Apple opererer derfor i dag med 326 PPI på iPhone 4, 264 PPI på iPad 3 og 220 PPI på den nye MacBook Pro-maskinen.

Det er ikke nødvendigvis Apple som definerer hva som er optimal oppløsning, og strengt tatt finnes det ingen vedtatt standard for framtidens webløsninger og nettgrafikk. Likevel kan vi ganske sikkert forvente at framtidens opp-løsning vil overstige de 72 PPI som tidligere har blitt brukt som tommelfingerregel.

I InCreo ser vi på flere forskjellige løsninger for å møte framtidens krav til oppløsning, både på smarttelefoner, nettbrett og PC-er.

Kilder:
http://discovermagazine.com
http://www.apple.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_density
Oppdatert