Gå til innholdet
Lukk

Be om gratis og uforpliktende møte

Vi hjelper deg med å planlegge ditt webprosjekt!
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.Open the time view popup.
Lukk
Meld deg på nyhetsbrev fra InCreo! Vi sender deg gode tips og råd, eksklusive kurs og seminartilbud, og annen informasjon som hjelper deg med å lykkes på nett! Det kommer ut omtrent en gang i måneden, og inneholder alltid dagsaktuelle temaer.
Morten Wikstrøm
Morten Wikstrøm
Daglig leder
morten@increo.no
Tlf: 97690017


Open eller closed source – hva er forskjellen?

greatplacetowork
Planer om å gå til anskaffelse av en ny webløsning, men er usikker på om du skal velge open source eller closed/proprietary source?  Her lærer du litt om hva som skiller de to, hva fordelene og ulempene er, og hva som passer best for hvilket behov.

Hva er en open source-løsning?

At en webløsning er open source, betyr at den er et stort samarbeidsprosjekt – den blir bygget, utviklet og vedlikeholdt av et stort antall mennesker over hele verden. Wordpress, Drupal og Joomla er eksempler på open source-løsninger. De kan driftes flere ulike steder, og kildekoden er tilgjengelig for alle. Det betyr at alle som vet hvordan, kan utvikle nye funksjoner og gjøre dem tilgjengelig for andre. Dette på både godt og vondt.

Modulbasert

Open source-løsninger er bygget opp av utallige moduler. For å få funksjonene du trenger, er du avhengig av at noen har utviklet, eller kan tilpasse, en modul som dekker nettopp ditt behov. Velger du en tredjepartsløsning fra en ukjent utvikler, har du ikke alltid garanti for at modulene fungerer som de skal. De er ikke alltid utviklet av webutviklingseksperter, men snarere av mennesker som kan å skreddersy design og moduler.

Usikker kvalitetssikring

Kvaliteten på disse modulene kan i mange tilfeller være lav, både med tanke på funksjon og sikkerhet. De kan også være vanskelig å sette seg inn i for andre enn den som selv har utviklet det. Om modulen er tilpasset eller ”tuklet” med av andre enn den som utviklet den, er det ikke sikkert du får support i det hele tatt.
Derfor er det en fordel å velge en leverandør eller byrå du vet du kan stole på når du skal gå til anskaffelse av tredjepartsløsninger. Slik kan du være trygg på at de tar ansvar og får det fikset, dersom noe oppstår.

Du får det du betaler for

En vanlig misoppfatning er at open source-webløsninger er gratis. Selv om selve løsningen ofte er billig eller gratis, koster design, tilpasning og hosting. Som på mange områder, får du det du betaler for. Er det billig, ser det gjerne billig ut. Velger du en gratis standardmal, ja, så har du ikke mange tilpasningsmuligheter heller.

Skreddersøm mulig, men ikke uproblematisk

Når du skal begynne å skreddersy en open source løsning, kan det som i utgangspunktet var en billig løsning, koste dyrt. Om du skreddersyr løsningene eller modulene, kan du miste muligheten til å installere dem på en enkel måte. Og når publiseringsløsningen kommer i en ny og oppdatert versjon (som den vil gjøre med jevne mellomrom), kan det ødelegge mye dersom ikke alle tredjepartsleverandørene du har moduler fra, også har oppdatert disse.

Konklusjon: Raske løsninger for enkle behov

Alt i alt kan en open source-publiseringsløsning fungere bra og dekke behovet om du trenger noe raskt, enkelt og standardisert. Har du ikke behov utover standardpakken, kan du bli veldig godt fornøyd. Om du vurderer dette, tenk først gjennom hva du ønsker av funksjoner og design, og hva det eventuelt vil kreve for å få tilpasset det slik du ønsker, før du bestemmer deg.


Hva er en closed/proprietary source-løsning?

Closed source-publiseringsløsninger er utviklet av spesialiserte webselskaper. De er gjerne bedre designet og kan tilby bedre support, sammenlignet med open source. Løsningene blir ofte valgt av store selskap og når nettsidens ytelse er helt essensiell.

Laget for skreddersøm

En av de største fordelen er muligheten til å skreddersy og få nøyaktig den funksjonaliteten du trenger, ikke bare noe som er godt nok. Funksjonene kan bygges og kan utvikles og justeres i takt med behov og ønske.

Nærhet i opplæring og support

En vanlig oppfatning er at closed source er mindre brukervennlig og intuitiv, men i mange tilfeller, som hos oss, er ikke det tilfelle. Er leverandøren proff, får du også opplæringen du trenger.

Som regel har du tilgang til et supportteam som kjenner løsningen, websiden og koden inn og ut, og som kan gi rask respons og fikse eventuelle problemer som oppstår.

Konklusjon: Beste valg for tilpassede løsninger

Skal du velge closed source, bør du gå for et solid selskap som har erfaring. Det bør være et selskap du kan være trygg på at vil fortsette å være i drift til å kunne oppdatere og vedlikeholde løsningen din så lenge du trenger det. Vil du holde alle dører åpne, velg en løsning som er semi closed. Da har andre utviklere har mulighet til å fortsette å videreutvikle koden dersom du senere finner ut at du vil ta den med videre.

Ulempen, og det vanligste motargumentet mange bruker når du diskuterer open vs closed source, er at sistnevnte er dyrere. Åpne løsninger fremstår ofte som rimeligere, men så fort du trenger skreddersøm, faller ofte dette argumentet bort, og vinninga går opp i spinninga.


Wondercode – en semi closed løsning

Publiseringsløsningen vi i InCreo har utviklet de siste 18 årene, Wondercode, er semi closed. Det betyr at koden kan tas med videre og utvikles av eksterne utviklere, dersom det senere skulle bli et tema.

Vi bygger webløsninger med standard teknologi, med verdens mest brukte programmeringsspråk – .net og c#. Fordi vi har utviklet publiseringsløsningen vår selv, har vi full kontroll og full fleksibilitet. Det betyr at vi kan bygge og skreddersy for å gi deg som kunde akkurat det du spør om. Når det kommer til sikkerhet, jobber vi med tredjepartsleverandører som sikrer våre løsninger.

Avdekk behovet før du velger leverandør

Teknologien gir oss verktøy for å bygge løsninger som forenkler hverdagen og som hjelper oss med å oppnå målene vi har satt. Vårt beste tips er å først se på hvilket behov du har, før du velger hvilken teknologi du vil bruke. Og enten du velger det ene eller det andre, sørg for at du finner en stødig partner.

Vurderer du en skreddersydd løsning, eller vil ha hjelp til å finne ut hva du trenger?
Be om et uforpliktende møte - vi skreddersyr løsningen for deg.Oppdatert