Gå til innholdet
Lukk

Be om gratis og uforpliktende møte

Vi hjelper deg med å planlegge ditt webprosjekt!
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.Open the time view popup.
Lukk
Meld deg på nyhetsbrev fra InCreo! Vi sender deg gode tips og råd, eksklusive kurs og seminartilbud, og annen informasjon som hjelper deg med å lykkes på nett! Det kommer ut omtrent en gang i måneden, og inneholder alltid dagsaktuelle temaer.
Toril Aspaas
Toril Aspaas
Digital rådgiver
Prosjektleder
toril@increo.no
Tlf: 92087158


Nå må nye nettsider bli tilgjengelig for alle

universell-utforming
Fra 1. juli i år må alle nye nettsider være universelt utformet. Lurer du på hva det innebærer? Her er en kjapp innføring.
Universell utforming på nett innebærer å sørge for at det er tilgjengelig for alle, inkludert de med nedsatt syn, hørsel eller bevegelighet, eller med dysleksi eller andre utfordringer. Skal du lansere en ny webløsning eller et redesign av en eksisterende webløsning etter 1. juli 2014, er du pålagt at nettstedet skal være universelt utformet.

Hvorfor er det viktig?

Universell utforming dreier seg i bunn og grunn om høflighet og vanlig folkeskikk. Svært mange av oss har en eller annen form for nedsatt funksjonsevne, og bør få lik tilgang til all informasjon på nettet. En webløsning som er universelt utviklet, vil også fungere utmerket for alle andre.

Hva betyr det i praksis?

Kort fortalt går det ut på å sørge for optimal kontrast, lesbarhet og typografi, at siden er kodet korrekt og at det er lagt til rette for at du kan legge inn universelt utformet innhold. Innholdsansvarlig må sørge for at siden finnes på flere språk, og at det er søkefunksjon og beskrivende titler og bilder.

Vi i InCreo har lang erfaring med universell utforming og vet hvilke minstekrav siden din må oppfylle.

Utformingen gjør vi i tre steg:
•   Design
•   Utvikling
•   Hjelp og tips til innholdsproduksjon
 

Design

Kravene som kommer nå er egentlig bare en konkretisering av det som allerede er intuitivt for gode designere, og jobbene vi i InCreo har gjort har derfor allerede tilfredsstilt de fleste kravene til universell utforming. Vår senior webdesigner Terje Svinning mener design først og fremst handler om empati for brukeren.

- Det er vårt ansvar som designere å sette oss inn i forskjellige brukergruppers behov og anvende visuelle virkemidler for å tilfredsstille disse behovene. Suksesskriteriene for universell utforming hjelper oss å sikre at våre løsninger gjøres tilgjengelige og inkluderende for en bredere del av samfunnet, sier han.
 

Utvikling

Det samme er også systemutvikler hos InCreo, Therese Sande, opptatt av. Hun forteller at det viktigste er å sikre brukervennligheten slik at alle skal kunne føle seg ivaretatt.

- Det kan handle om å legge en beskrivende tekst på bilder slik at svaksynte kan få med seg innholdet eller legge til rette for at siden enkelt kan tilpasse tekst og innhold for svaksynte. Eller at lyd og video også har en tilhørende tekst som beskriver innholdet for døve.

Innholdsproduksjon

Etter at siden er opprettet, blir det den innholdsansvarliges ansvar å opprettholde universell utforming gjennom innholdet som legges ut.

InCreo vil, sammen med innholdsansvarlig, sørge for at minstekravene til universell utforming innfris. Vi samarbeider også med tekstforfatterne i tekstbyrået HvabeHager som har spesialisert seg på å skrive innhold på nett, og kan bistå om ønskelig.    

Oppfyller ditt nettsted kravene til universell utforming? Ta kontakt med oss på 815 51 888 eller vårt kontaktskjema.
Oppdatert