Gå til innholdet
Lukk

Be om gratis og uforpliktende møte

Vi hjelper deg med å planlegge ditt webprosjekt!
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.Open the time view popup.
Lukk
Meld deg på nyhetsbrev fra InCreo! Vi sender deg gode tips og råd, eksklusive kurs og seminartilbud, og annen informasjon som hjelper deg med å lykkes på nett! Det kommer ut omtrent en gang i måneden, og inneholder alltid dagsaktuelle temaer.
Toril Aspaas
Toril Aspaas
Digital rådgiver
Prosjektleder
toril@increo.no
Tlf: 92087158


Et enda bedre sted å være på nett

uu-2013
Forskriften Universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologiske (IKT)-løsninger trådte i kraft 1. Juli 2013. Markedet fikk da 12 måneder på seg til å tilpasse seg kravene for universell utforming.

Spillereglene

Utgangspunktet er retningslinjene WCAG 2.0 fra W3C, som stiller krav til alle ledd i et webprosjekt, være seg det tekniske, designet eller innholdet. «Krav» kan oversettes til «kvalitet»; hensikten er at alle skal kunne ha muligheten til å bruke en nettside uansett forutsetning. Det fine her er at en universelt utformet nettside vil være fullgod for alle, og kravene gir ikke nødvendigvis begrensninger – heller optimalisering og videreutvikling av brukervennlighet på nett.

Tilgjengelighet

Overordnet betyr dette at man skal ta hensyn til at folk er forskjellige og har ulike behov, fysisk eller psykisk. I praksis må eksempelvis leseligheten være god, informasjonen må kunne nås og fås av alle, navigeringen må være gjennomførbar og tydelig, bilder må beskrives for synshemmede og informasjon og funksjoner kunne brukes av alle, for eksempel også de med leselist. I sum er ikke dette en ny prosess for et webprosjekt i dag, men nå får hele markedet muligheten, og en utfordring, til å legge enda mer fokus på dette området. Kanskje vil den felles forståelsen i markedet for universell utforming styrkes.

Dette må du ta stilling til

Skal du lansere en ny webløsning eller et redesign av en webløsning etter 1. juli 2014, er du pålagt at nettstedet skal være universelt utformet. Eksisterende webløsninger skal være universelt utformet innen 1. januar 2021. Kravene gjelder for private og offentlige virksomheter, lag og organisasjoner som bruker en hovedløsning på web til å henvende seg til allmennheten. Se forskriften for mer utfyllende informasjon, hva du må forholde deg til og unntakene.

Utfordringen og fordelen

Virksomheter må ta sitt ansvar og stille krav til sine tilbydere. Alle roller i et webprosjekt må bidra, enten man er prosjekteier eller prosjektleder, innholdsprodusent, utvikler eller designer. Universell utforming fordrer tilgjengelighet og brukervennlighet. Med dette som fokus blir det spennende å følge med på utviklingen videre, kanskje blir den både innovativ og kreativ, for selv om retningslinjene er her, er ikke nødvendigvis fasiten det.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål rundt universell utforming, eller les mer på DIFIs eget nettsted om temaet.Oppdatert