Hopp til hovedinnhold

Sommerspalten med Silvija Seres

Silvija Seres

Denne uken tar vi en prat med investor, matematiker, gründer og foredragsholder Silvija Seres. Nylig ble hun også utnevnt til medlem av NATOs nye høynivågruppe for teknologi og brytningsteknologi.

Hva var det mest spennende som skjedde på jobb denne våren?

Jeg har egentlig tre hatter: som investor og foredragsholder gjennom Technorocks AS, som gründer av Lørn AS, og som styreleder og medlem i flere selskaper, inkludert Norsk Rikstoto og DNV GL.

På investeringsfronten har det vært stille i år, men etter korona har det virkelig eksplodert – alt og alle skal jo digitaliseres! Gjennom arbeidet i Lørn har vi hatt mange gode samtaler denne våren med banebrytende endringsagenter hvor jeg får lære noe nytt og inspirerende hver eneste dag. Vi har også fått til en spennende serie om Teknologipolitikk der våre ledende politikere snakker om teknologi og veien videre.

På styrefronten skjer det alltid noe spennende, og da særlig i disse omstillingstider. For eksempel går Norsk Rikstoto gjennom en ekstrem strategisk omstilling knyttet til den nye pengespilloven. Det arbeides også med nye betingelser grunnet korona og globale endringer i spillverden.

Hvordan har du tilpasset deg den nye hverdagen etter 12. mars?

For det første føltes det uvirkelig å ta del i et slikt historisk vendepunkt som utspilte seg foran øynene våre. Det som fascinerte meg var at ingen har klart å forutse hvor stort dette kom til å bli, selv én uke før 12. mars. De første dagene etter nedstengningen ble fokuset mitt vendt innover og da spesielt på logistikk og barna. På jobb var vi heldigvis allerede godt rigget for en heldigital arbeidssituasjon.

I Lørn gikk vi fra å gjøre opptak av samtaler i studio til å gjennomføre disse via webkamera hos folk, uten problemer. Styrene gikk over til møter på Teams hvor det første møtet var preget av «hallo kan dere høre meg?», men deretter gikk det smertefritt og møtene ble faktisk mer effektive! Foredragene stoppet veldig opp, men jeg ble invitert til å holde den første versjonen av en heldigitale TED Talk i verden, noe som var utrolig gøy!

Jeg opplever at min arbeidshverdag i stor del har vært digital, også før korona. Rent arbeidsmessig krevde det derfor ikke de helt store omveltningene, men det har vært en dytt i riktig retning mot en høyere grad av digitalisering. Vi har også begynt å tilby digitale og hybride pop-up konferanser i Lørn noe som har vært både lærerikt og nyttig.

Hvem er du på hjemmekontoret?

Nå har jo jeg hatt hjemmekontor en god stund før korona også, og jeg tror nok at jeg er mer effektiv når jeg sitter her fremfor på et eksternt kontor. Jeg liker å jobbe fokusert, og får lett ringt folk etter behov. Større møter er også mer effektive da folk er mer presise og passer tiden bedre, men det er klart at man blir mindre sosial av det. Jeg savner å ta en kopp kaffe med folk både før og etter styremøter og foredrag.

Det som har vært spesielt for min del med hjemmekontor er at de fire barna mine også har vært hjemme. Selv med lukket dør til kontoret og med hodetelefoner på kan jeg høre om de trenger hjelp, krangler eller ler. Jeg har kjent veldig på utfordringene hvor det private og det profesjonelle livet har blitt blandet, men vi har hatt gode kjøreregler i huset som har hjulpet mye. 

Hva skal du i sommer?

For vår del blir dette en veldig spesiell sommer da vi pleier å reise til Montenegro slik at barna kan få oppleve kulturen og stedet hvor jeg kommer fra; noe vi naturligvis ikke får til i år. Ferien blir derfor preget av litt av-og-på jobbing hvor vi tar noen dager fri her og der for å reise til Sørlandet, Vestlandet og også på fjellet. Det blir mange dager med halv dag på jobb og halv dag i Nordmarka eller på Oslofjorden, og det blir veldig deilig!

Jeg har alltid hatt et savn etter å få oppleve den norske sommeren fullt ut og jeg må si at det har vært fantastisk å kunne jobbe hjemme i hagen til klokken halv tolv om natten. Dette blir nok en mer aktiv sommerferie og det kommer til å bli kjempefint.

Hva gleder du deg til å komme i gang med etter sommeren?

Jeg gleder meg veldig til den digitale konferansen vi skal ha 17. august om TeknologiPolitikk med Lørn. Vi skal også sette i gang en serie panelsamtaler hvor vi snekrer på partiprogrammene til partiene via en digital plattform, noe som blir veldig spennende.

Denne våren har jeg også skrevet en bok som heter Digital dugnad. Jeg skrev den nesten ferdig, men forlaget foreslo en kul måte å samskrive konklusjonen med flere gjennom en skrivedugnad. Så derfor er 80% av boken er publisert nå, og de siste 20% er to felles kapitler om den nye politikken og det nye samfunnet. Rett før ferien sendt jeg betautkast av boken til 100 personer som jeg setter veldig stor pris på og så får vi se hva de kommer med av innspill. Den endelige utgaven av boken kommer ut til jul, så det blir en stor jobb å samle og flette disse innspillene sammen etter sommeren.

For meg er dette en helt ny måte å tenke og skrive bok på og jeg håper at dette kan være startskuddet for flere lignende bøker som baseres på samskaping.

Hvilke trender tror du vi vil se mer av i tiden som kommer?

Det finnes et gammelt kinesisk ordtak som sier at «Når forandringens vind blåser bygger noen vindskjerm, mens andre bygger vindmøller».

Jeg tenker at dette virkelig er vindmølletid.

Jeg tror korona kommer til å endre en god del grunnleggende ting i samfunnet og vi vil nok aldri leve på samme måte som vi har gjort før. Blant annet tror jeg konferansene som vi kjenner dem i dag kommer til å bli endret. Jeg tror vi kommer til å gå bort fra disse store produksjonene hvor alle skal samles fysisk i et lokale og at vi heller legger opp til at flere kan delta via nett. Det vil nok også legges opp til større grad av interaksjon og dialog fremfor monolog som konferanser i dag er preget av.

Vi kommer til å jobbe mer digitalisert i en hybrid-form hjemme og på kontor, reise mindre og ha respekt for at det bare er de nødvendige reisene som skal foretas. Vi kommer til å måtte omskoleres flere ganger. Vi kommer til å tenke annerledes vedrørende grunnleggende infrastruktur og mer på felles helse.

Bortsett fra korona er det noen større trender som jeg tror blir stående, innenfor demografi, urbanisering, klima og sikkerhet. Vi kommer til å måtte finne egne svar på felles globale problemer, for eksempel med smarte byer eller autonom transport.

For eksempel, jeg tror vi kommer til å oppdage nye måter å bruke byene våre på. Alle snakker om smarte byer og tenker at de dreier seg om effektivisering av trafikk- og energistyring, akkurat som i smarte hjem. Jeg mener dette i større grad handler om å optimalisere byene for deres unike styrker og befolkningens sosiale og kulturelle behov. Et smart-Oslo er ikke det samme som et smart-Trondheim eller smart-Shanghai. Det handler om å finne kjerneverdiene i de ulike byene og å sørge for at man spiller videre på disse slik at de blir en større del av byens identitet. I Oslo har vi tilgang på både fjord og skog i umiddelbar nærhet til byen, og vi må derfor jobbe med å øke tilgjengeligheten til disse ressursene.

Har covid-19 forandret noe fundamentalt ved din arbeidshverdag?

For min del har hverdagen vært veldig digital fra før av også, men det som overrasker meg er hvor godt kjent man kan bli med folk som man bare møter på digitale flater. Jeg tror vi kommer til å se en hybridløsning i tiden fremover hvor flere møter vil bli avholdt digitalt. Samtidig vil det være viktig at vi ikke går helt bort fra de fysiske møtene da det er noe med det mellommenneskelige og sosiale som forsvinner dersom man bare benytter digitale flater.

Hvem inspirerer deg og er det noen du spesifikt følger for å tilegne deg ny kompetanse og innsikt?

Jeg har jobbet med utrolig flinke folk både i Silicon Valley og på Oxford og de største forskerne innen data science inspirerer meg, spesielt fordi de klarte å se så langt inn i fremtiden for 20-30 år siden. Da med tanke på hvor vi er i dag med digitaliseringen og kunstig intelligens.

Jeg har lært at jeg må tilegne meg tverrfaglig kunnskap for å kunne jobbe med styrer og investeringer. Jeg lytter derfor til opp mot 200 bøker i året og Amazon har en veldig god algoritme som anbefaler meg nye bøker basert på hva jeg har hørt på tidligere. Boken Age of Surveillance Capitalism har virkelig formet meg det siste året og det har også kommet veldig mange spennende bøker om AI.

Den siste tiden har jeg også brukt The Great Courses hvor jeg har hørt på mye som omhandler filosofi, litteratur og livslærdommer. Jeg opplever at mange av de grunnleggende problemene vi står ovenfor i dag har vært der siden tidenes morgen. Ved å oppsøke god gammel litteratur får jeg andre perspektiver på disse utfordringene, som er veldig inspirerende for meg. 

Hvor ligger de største digitale mulighetene fremover?

Jeg jobber med digitalisering og mulighetene som ligger i internett og jeg tror at vi i større grad kommer til å bruke internett som en samarbeidsplattform. Jeg tror informasjonen som ligger tilgjengelig på internett og gjennom IoT kommer til å brukes opp mot helsesektoren, automatisering og kunstig intelligens.

Hva er ditt viktigste råd til bedriftseiere og ledere i tiden fremover?

Mitt beste råd er å huske på at dette er en god tid for å bygge, utvikle og omstille. Dette er ikke en tid for å stenge ned alt. Jeg har opplevd at ledere føler at det er vanskelig å snakke om innovasjon når de har flere ansatte i permisjon, men det er nettopp nå vi har mulighet til å jobbe med utvikling.

Problemet med innovasjon er at man ikke har tid til det i gode tider, og at man ikke har råd til det i dårlige tider. Nå har vi tid, og vi kan ta oss råd. Det finnes mange gode offentlige støttemuligheter for å drive med ansattopplæring, rigging av bedrifter for tiden etter korona og ikke minst – for å drive med utvikling av nye produkter og tjenester. Mitt råd er derfor å oppsøke og utforske de mulighetene som ligger foran oss.

Hva er din beste hack for en vellykket sommerferie?

Vi har akkurat vært en tur på hytten og jeg turte ikke la være å ta med nettbrettene opp, men jeg gjemte de under sengene og fortalte barna at de ikke var tatt med. Dette førte til at barna har funnet ut hvordan man skal gå ut på stranda og i skogen for å leke pinneleken slik som tidligere. For meg var det veldig deilig å se barna gjenoppdage naturen, så min beste hack må nok være en digital detox.