Noen få stikker av med all verdien
Foto: Kristoffer Sandven
Rocket-gründer Magnus Strømnes Bøe har jobbet med SEO og webanalyse siden Google var en ubetydelig utfordrer. Han mener mange har utopiske forestillinger om den forjettede «kundereisen». – Ideen om å følge bruker fra vugge til grav har egentlig aldri gitt mening. Og det kommer bare til å bli vanskeligere.
I tillegg til det åpenbare – SEO, annonsering, digital markedsføring, CRO og webanalyse – tilbyr Rocket noe Bøe kaller «datadrevet rekruttering».
– Vår filosofi er at mange begynner med rekruttering i feil ende. Ofte trenger bedrifter andre ressurser enn de tror selv, og det kan tallene avsløre. Vi går inn i virksomheten, ser på marketing-resultatene og identifiserer kompetansen som beviselig trengs. Kanskje er det ikke en performance-person, men en tekstforfatter du trenger?
Bygg inhouse-kompetanse
Ikke bare mener Bøe at bedrifter noen ganger rekrutterer feil – de rekrutterer også for lite. Han mener langt flere virksomheter kunne vært tjent med å bygge ut sin egen markedsavdeling.
– Det er helt vilt at store selskaper kan sitte med én overarbeidet markedssjef i en potetrolle. Skal du få til digitalisering, må du også få til markedsføring. Det går ikke hvis du har én person som skal gjøre alt.
– Hva med byråenes rolle?
– Selv med en solid markedsavdeling er det verdi å hente hos byråene, men behovet vil være spisskompetanse og strategibistand, ikke operativ kompetanse. Det operative bør først og fremst ligge inhouse.
Må tørre å satse
– Du er jo kanskje det nærmeste vi kommer SEO-fagets «grand old man» her til lands. Hvordan vil du oppsummere fagets utvikling gjennom 20 år?
– Det virkelig store kapittelet var da Google eliminerte alle de andre. Men selv en god stund etter at det hadde skjedd, var både nytten av og interessen for SEO marginal. Nå er det blitt så viktig at du ikke klarer deg med mindre du satser.
– Du må gå all in?
– Du må i alle fall ta det på alvor og ha en skikkelig plan. Vi ser at selskapene som virkelig omfavner SEO, lykkes voldsomt. De som vinner, publiserer mye og ofte. Resultatet er at vi har fått en liten elite av dem som tør å gjøre det, og de stikker også av med all verdien, sier Bøe og viser til en ANFO-undersøkelse:
– Den viste at en gjennomsnittlig nordmann i 2015 ble utsatt for 5000 medieinntrykk daglig. I 2020 var tallet 7000, altså en 40 prosent økning. Da holder det ikke å skru opp digitalbudsjettene dine med noen prosent og skrive én artikkel i måneden.
Mange cookies skal dø
Noe han derimot har mindre tro på, er hele «kundereise»-tankegangen. Den er paradoksalt nok selvsentrert – og blir stadig mindre gjennomførbar, mener Bøe.
– Vi kommer ikke til å få lov til å fortsette sånn som nå. Tanken om å følge kunden hele veien har vært en utopi, og mange cookies skal fremdeles dø. Jeg synes ikke det er en logisk tankegang heller, gitt at målet er å nå gjennom med et budskap.
– Hva er alternativet?
– Det er rett og slett å levere veldig bra på enkeltstående oppgaver. Du må designe løsninger som løser helt konkrete oppgaver, og de må være helt kick-ass på å løse akkurat de oppgavene.
– Og for dem som fremdeles vil tenke kundereise?
– Da må du i alle fall tenke kundens perspektiv. Mange av dem som snakker om kundereiser, publiserer likevel mye uinteressant innhold. Hvis jeg skal kjøpe en gressklipper, er jeg ikke opptatt av selve klipperen, men av å ha en fin plen. Eller kanskje bare å ha det hyggelig i hagen min, sier han og fortsetter:
– Så om du skal selge drømmen om et trivelig uteområde, er det masse du kan skrive om, fra solforhold til frø og gjødsel. Men ofte er 95 % av innholdet om gressklippere, altså selvsentrert mot produktet avsender ønsker å selge.
OK er ikke godt nok
Bøes beste råd til bedriftseiere og -ledere er å bli mer bevisst endringen i konkurransebildet.
– Konkurransen har flyttet seg, og det må du ta hensyn til når du lager budsjetter. Så lenge du drukner i dette markedsføringskaoset, hjelper det faktisk ikke å ha det beste produktet. Du må være den som tar oppmerksomheten mest, sier han og avslutter:
– Da er ikke OK godt nok. Du må være briljant, og det krever både penger og folk.