Hopp til hovedinnhold
Mette Karine Skjelbred
Skrevet av
Mette Karine SkjelbredRådgivning, prosjektledelse974 78 482

Er ditt nettsted sikkert? Tre gode grunner til å ta i bruk sikkerhetssertifikat.

Fler og fler av våre daglige gjøremål gjøres i dag via nettet. Enten vi bestiller legetimer eller legemidler, får matvarer levert på døra eller kjøper klær til poden. Vi legger igjen mye informasjon om oss selv, både om forbruksvaner, helsetilstand, personalia og informasjon om betalingskort. Med dette kommer et ansvar til de som drifter alle disse nettsidene. Et ansvar for brukernes sikkerhet. Derfor er det viktig å vise at du tar dine brukeres sikkerhet på alvor. For å ivareta sikkerheten på nett må man ta i bruk sikkerhetssertifikat, men hva vil det si, og er det noe vi må ha?

Et sikkerhetssertifikat krypterer data som overføres mellom bruker og nettsted (server). På fagspråket kalles dette for et SSL (Secure Socket Layer) sertifikat og synliggjøres i adressefeltet i nettleserne med at adressen starter med «https://» istedenfor «http://».

Kryptering av informasjonen som utveksles mellom bruker og nettsted er viktig. Om nettverket brukeren sitter på skulle være overvåket, kan uvedkommende lese informasjon brukeren legger inn på nettstedet i klartekst. Dette kan for eksempel være brukernavn, passord eller annen sensitiv informasjon. Det er blitt enkelt å overvåke nettverkstrafikk. Åpne nettverk som finnes på caféer, flyplasser og andre offentlige steder er spesielt utsatt.

Tre viktige grunner til bruk av sikkerhetssertifikat:

  • Sikkerhet: Data som sendes mellom brukeren og ditt nettsted krypteres slik at informasjonen blir uleselig for uvedkommende. Dette for å unngå at uvedkommende kan misbruke denne informasjonen.
  • Godt rennomé: Det at du tar sikkerheten på alvor gjør at du fremstår som en seriøs og trygg aktør hvilket igjen vil styrke bedriftens rennomé blant brukere og potensielle nye brukere. Dette blir stadig viktigere for å få og ikke minst holde på kundenes tillit.
  • Søkeresultater: Google har uttalt at de kommer til å inkludere sikkerhet som en faktor når de rangerer nettsteder i sine søkeresultat. Sikkerhetssertifikat har altså en effekt når det kommer til søkemotoroptimalisering (SEO).
    Som en del av en langsiktig plan for et sikrere internett har blant annet Google Chrome, Firefox og Opera begynt å visualisere sikkerheten til tilkoblingen i adressefeltet. Dette skal gjøre brukerne mer observante på hvilke nettsteder som er sikre og hvilke som ikke er det.
Et varsel om at siden kan være utrygg kan se slik ut

Sikkerhet på nett blir altså viktigere og viktigere. Flere og flere handler på nett, og mer og mer sensitiv data deles. Det er derfor viktig at sikkerheten ivaretas og at du viser kunder og brukere at ditt nettsted er både seriøst og trygt.

Ta kontakt med oss på 466 24 000 eller send oss en e-post om du har spørsmål rundt dette eller ønsker å få satt opp HTTPS og SSL på ditt nettsted.

Du er frakoblet.