Mitt drømmeprosjekt – Stian
Da Stian Hanger kom tilbake til oss i 2014, var det hans andre runde som Increo-utvikler. Denne gangen håper vi han blir for godt, for hans kodemagi vil vi helst ikke dele med noen. Her kan du bli bedre kjent med Stian – og hans drømmeprosjekt.
Som utvikler har Stian en enkel filosofi: Keep it simple. La koden din gjøre bare én oppgave, men gjør den perfekt.
– Det perfekte systemet utgjøres av mange slike små deler, hvor alle gjør én oppgave så godt det er mulig, og hvor disse delene jobber sømløst sammen.
Hva er dine beste dager på jobb?
– Det er todelt, egentlig. Jeg elsker de dagene hvor det ikke er mailer eller møter, og jeg bare får jobbe med én spesifikk oppgave, gjerne en integrasjon. Å bare sitte i bobla og kjenne at verden utenfor ikke eksisterer. Samtidig er vi et digitalbyrå som lager mye nettbutikker, og det betyr at vi alltid er under angrep. Den driftsdelen synes jeg også er veldig spennende. Både det å sette opp systemene og å lage verktøy som gjør det enklere for oss mennesker.
Er det noen prosjekter du er spesielt fornøyd med?
– Vi har et prosjekt for Retura hvor vi driver ordentlig nybrottsarbeid. Det går på synkronisering av data, hvor det er mye skjulte jobber som putrer og går i bakgrunnen.
Hva motiverer deg?
– Jeg synes det er noe helt grunnleggende tilfredsstillende med programmering. Du starter med et blankt ark, skriver noen kodelinjer, og så skjer det noe. Spesielt motiverende er det når du får til komplekse ting, og det er noe av det jeg liker med integrasjoner spesielt.
Hvordan ser drømmeprosjektet ditt ut?
– For meg er det nærmest irrelevant hva som ligger øverst. Det viktige er hvordan det er bygget opp bak. Hvor mye kan spinnes opp og ned ved behov? Jeg er glad i automatiserte systemer, og drømmen er å bygge en stor og kompleks nettside bestående av mikrotjenester som ikke behøver å ligge i koden. Så gjelder det å få dette til å kjøre sømløst sammen.
– I tillegg ser jeg for meg en rekke mikrotjenester som over tid analyserer all logginfoen fra trafikken, og klarer å gi innsikt om trender. Kobler du på AI i tillegg, kan du få enda mer presise varslinger og prediksjoner om fremtiden. Det er utrolig spennende.
Hva er det viktigste du har lært om koding – og har du noen tips til andre utviklere?
– Et program er ikke ferdig selv om du har testet at det fungerer. Du må prøve å ødelegge det, på alle mulige dumme måter. Si at du har laget noe så enkelt som et kontaktskjema. Hvordan kan jeg ødelegge det? Da må du også tenke utenfor boksen. Ja, du har kanskje satt en grense på 10 tegn, men hva hvis noen prøver å laste opp en fil på 2 gigabyte i dette feltet? Hva annet er det mulig å gjøre?
– Denne typen «error trapping» er viktig. Du skal aldri undervurdere hva folk kan finne på, enten det er med onde hensikter eller ikke.
Hva er en vanlig fallgruve innen ditt felt?
– Én henger sammen med «error trapping». I et API har du gjerne et endepunkt, en URL som gir oss produktene fra backend-systemet, for eksempel. Så oppretter vi våre versjoner i vår kode som blir brukt på nettsiden. Men hva når du ikke har Internett? Når serverne går ned? Da kjører koden vår, men får ikke kontaktet noe på utsiden. Sånne hendelser må koden kunne håndtere.
– Det er lett å lage nettsider i dag, men det er altfor mange som ikke har tilstrekkelig mange sikkerhetsnett.