Hopp til hovedinnhold

Klapp og Lederne klapper for lederne

Klapp driver som kjent med både video og web. Ofte til og med begge deler på en gang. Video på web er jo ikke lenger noe magisk eller vanskelig teknisk … men det var helt til vi startet å sy disse to elementene enda mer sammen.

 

Klapp for lederne er en nettside hvor man skal kunne gi sin leder skryt. Alle har vel en eller annen gang hørt noen fortelle at det er «ensomt på toppen». Mange har eller har hatt en leder man setter pris på, og som strengt tatt fortjener litt skryt – men det blir vel sjeldent gjort. Skryten går heller den andre veien, for en leder har som regel lært at man skal gi sine medarbeidere minst så mye skryt som de fortjener. En medarbeider har derimot kun lært at man må tørre å «si i fra», og at man må «stå på krava».

 

Det ble klart at en personlig videohilsen var veien å gå, og vi begynte straks å se på mulighetene for hva vi kunne klare å få til. Videoene måtte selvsagt variere i innhold, og gjerne vise tilfeldige elementer fra gang til gang, dersom noen skulle prøve å lage video flere ganger.

 

Driftsuvikleren i oss lærte seg først hvordan en linux-server kunne lime videoklipp sammen på best og raskest måte. Deretter skulle et soundtrack legges til, og en fortellerstemme settes sammen med dette. Programvare måtte kompileres med riktig audio- og video-codecs, og mye annet rart vi ikke driver med til daglig måtte gjøres.

 

k4l01

 

Hittil var ikke videoene av særlig personlig art, så tekst og bilde måtte også inn. Tekst måtte bli til bilde, bilde må settes sammen med andre bilder, bilder måtte roteres og bilder måtte bli til video. En video er strengt tatt en serie bilder som vises etter hverandre med særs kort mellomrom. 25 bilder i sekundet er et godt tall. Men 25 like bilder etter hverandre i sekundet er ikke særlig spennende. Det må en viss differanse til for å skape bevegelse – så 25 unike bilder pr. sekund med film måtte genereres for hver unike video. «Motion blur» måtte så simuleres for at bevegelser ikke skulle bli for hakkete.

 

Alle disse stegene som skulle til for å lage en enkelt video blir etterhvert ganske så ressurskrevende. Løsningen måtte være skalerbar opp til det ukjente, så et køsystem var uungåelig. Ved lansering stilte vi med 4 spreke, uavhengige linux-servere, som var konfigurert og testet til å håndtere 100+ paralelle videogenereringer. Tjenesten måtte kunne fortsette virksomheten dersom en eller flere av disse serverene skulle gå ned, og vi måtte ha rutiner for raskt å kunne driftsette flere av disse, og få unna en eventuell kø.

 

Lanseringen av Klapp for Lederne gikk smertefritt. Alle serverne delte jobbene pent mellom seg, og alle ledere skal ha fått den videoen de trolig fortjener. Vi har lært utrolig mye på dette, og vi er stolte av resultatet. Vi er også veldig taknemmelige for at Organisasjonen Lederne ga oss denne utfordringen

 

Klapp klapper Klapp på skulderen, og Klapp klapper for Lederne!

Du er frakoblet.