Hopp til hovedinnhold

Nå har det skjedd! INCREO + Imbera har blitt ett. Les mer om sammenslåingen

Fagspalten med Roy-André Tollefsen

Roy-Tollefsen_intervju

Velkommen til det nye årets første fagspalte! For å sparke i gang 2021 har vi snakket med Roy-André Tollefsen.

Han er serieentreprenør, kanskje aller mest kjent for å ha bygget opp og solgt selskapet Trollweb Solutions til Visma. Han er for tiden blant annet aktuell som gründer av Enjoy – den nye markedsplassen for «alt som skjer». I tillegg er han teknologirådgiver og investor i en rekke tech-selskaper.

Hva var det mest spennende som skjedde på jobb i fjor?

Jeg er hele tiden involvert i mange forskjellige selskaper, og COVID-19-året ble fylt til randen med spennende saker i de fleste av dem. Noen opplevde store utfordringer, mens andre opplevde sitt beste år noensinne.

Det å få være en sentral del av mange av disse prosessene – og være med på å finne de beste løsningene – var nok det meste spennende rent jobbmessig.

Hvordan har du tilpasset deg den nye hverdagen etter 12. mars 2020?

Randi Zuckerberg, den to år eldre søsteren til den hakket mer kjente lillebroren Mark Zuckerberg, sa noe lurt under sitt foredrag på Oslo Business Forum i september 2020, og som jeg kjenner meg igjen i: Det at hun over mange år, i egen regi, hadde gått inn i en rekke uoversiktlige og til dels krevende situasjoner – og lært seg å håndtere disse – gjorde at hun enklere og på en mer konstruktiv måte kunne tilpasse seg den nye hverdagen da verden stengte ned i mars.

I krevende situasjoner som den vi alle har vært i under pandemien, mener jeg det er ekstremt viktig at flest mulig av oss styrer inn mot det normale. Spesielt mener jeg det hviler et ekstra ansvar på oss som har barn å ikke bidra til å forsterke den allerede spesielle situasjonen.

Den kanskje viktigste tilpasningen for min del var derfor enkelt og greit å hele tiden aktivt forsøke å bevege meg inn mot en mest mulig normal hverdag.

Hvem er du på hjemmekontoret?

Jeg er nok først og fremst meg selv, også når jeg er hjemme 😉

Hva gleder du deg mest til å komme i gang med i løpet av dette året? 

Gjennom mine roller som blant annet entreprenør, rådgiver og investor gjør jeg såpass mye spennende hver eneste dag – sammen med så mange flinke og gode mennesker – at det blir umulig å trekke frem enkeltsaker jeg gleder meg ekstra mye til.

Men det jeg nok ser aller mest frem til, er å kunne sette meg på et fly igjen og dra til varmere strøk med familie og venner.

Hvilke trender tror du vi vil se mer av i tiden som kommer?

Trender har normalt relativt sett kort levetid og bør etter min mening ikke få altfor stort fokus i det daglige – i hvert fall ikke jobbmessig. 

Når det er sagt, er det mest dyrebare elementet vi har tid, og vi kommer til å se flere og flere meningsfulle tjenester med fokus på å gi oss mer kvalitetstid sammen eller alene. 

En slik tjeneste er Enjoy.ly, som jeg selv er sentral bak. Enjoy er en helt ny markedsplass som samler alle aktiviteter og arrangement på ett sted, for å la brukerne raskt og enkelt kunne finne alt som skjer i sitt nærområde, enten man skal ta med barna på tur, ønsker å finne nærmeste klatrepark eller ønsker å se hvilke konserter som pågår i sin by. 

Jeg tror også flere og flere ser den faktiske virkningen av sosiale medier, og i større grad velger å logge av. Selv har jeg i praksis logget av Facebook, og kan bekrefte at jeg ikke har mistet annet enn verdens mest inngripende bursdagsvarselsplattform.

Hvem inspirerer deg, og er det noen spesifikke personer du følger for å tilegne deg ny kompetanse og innsikt?

Som supernerd selv er det naturlig at likesinnede personer som Elon Musk og Bill Gates blir store forbilder. 

De færreste klarer nok å se det store bildet i hva for eksempel Elon Musk holder på med, gjennom å bare skumlese norske medier som VG, der ytterst tynne clickbait-nyheter fra hans mange «krumspring» er i fokus. Om 50–100 år er jeg sikker på at alle vil se tilbake på Elon Musk som en av historiens så langt viktigste personer. 

Bill og kona Melinda Gates’ engasjement og innsats, fra å begge være nerder (Melinda jobbet som utvikler i Microsoft da hun møtte den da enda større nerden Bill) til å i dag – med hånden bokstavelig talt på hjertet – kunne si at de har bidratt til at mange titalls millioner menneskeliv er reddet, overgår også de fleste av oss sin fatteevne. 

Så det å bare følge Elon Musk i alt han gjør, og lese alt det Bill Gates skriver, gir etter min mening en ekstremt god og viktig innsikt. 

Jeg bruker også fast 1–2 timer daglig til å lese artikler og annet fagrelatert, fra Harvard Business Review til Hackernews til forskjellige personer jeg følger ekstra tett. 

Hvor ligger de største digitale mulighetene fremover?

Nå involverer i praksis alle fagområder noe digitalt, så det blir mer å se på de største mulighetene uavhengig av om det går på strøm eller ei. 

Tiden vi befinner oss i akkurat nå, har flere muligheter enn noen gang tidligere i historien. Utfordringen er bare å finne de beste mulighetene. Nøkkelen til disse mulighetene mener jeg er kreativitet, som vil være en av de viktigste kompetanseområdene i de neste 50 årene.

Til slutt: Hva er dine viktigste råd til bedriftseiere og ledere? 

Kutt ut byråkrati og rutiner, og lær dine ansatte å tenke selv. Vær tydelig når du gir instrukser, og ikke delegér bort alt. Prioriter dine ansatte først, deretter deg selv, så dine kunder, deretter dine leverandører, og til sist (men ikke minst) dine eventuelle eiere. Sørg for at bedriften eller avdelingen din hele tiden beveger seg fremover. Og, kanskje det viktigste av alt, ha det gøy og prøv å se det positive i alt du gjør.

Så blir det bra til slutt, skal du se.

Roy-Andre-Tollefsen-intervju
Roy-André Tollefsen er serieentreprenør, gründer, teknologirådgiver og investor i en rekke tech-selskaper.