Hopp til hovedinnhold

Slik jobber vi med de nyeste teknologitrendene

illustrasjon - digitale trender 2020

Vi er i en bransje som beveger seg raskt, og utviklingen innen felt som cloud, maskinlæring og mikrotjenester fosser frem. Ikke helt oppdatert på de nyeste teknologitrendene? Stian Hanger, utvikler i Increo, viser deg vei gjennom tåka – og opp i skyen.

Stian jobber med integrasjoner hos oss i Increo. I tillegg til å få systemer til å snakke sammen, er han opptatt av å skille hype fra praktisk anvendelse.

– Det er lett å bli litt revet med når det dukker opp noe du angivelig «må» ha. Da er det opp til oss å være rådgivere like mye som utviklere. Kanskje trenger du egentlig ikke dette, eller finnes det andre måter å bruke teknologien på?

Delvis overskyet

Et eksempel Stian bruker, er cloud-tjenester, som har vært en økende teknologitrend de siste årene. Noen er ivrige på å flytte ting opp i skya, uten at de har noen klar plan om hvorfor. Da er det ofte bedre å holde seg på bakken.

– Det koster mer å hoste ting i clouden, så hvis du bare bruker den som en erstatning for noe du i dag har lokalt, så taper du penger, sier han.

Det som i større grad skjer, forklarer utvikleren, er å splitte opp softwaren og putte deler av den i skya. Da kan du også tilby rimelig og skalerbar SaaS.

– Trenden går altså mer og mer mot cloud computing fremfor cloud storage. Det første er noe vi jobber mye med i Increo for tiden.

Slik funker mikrotjenester

Noe annet som er i vinden, er såkalte mikrotjenester. En slik spesialisert tjeneste kan for eksempel være en PDF-generator. Tradisjonelt har dette vært noe vi koder inn i løsningene våre.

– Det vi nå gjør, er å flytte denne delen av koden ut og opp i skya. Det vil si at alle nye løsninger bare snakker med clouden når de trenger akkurat denne jobben gjort, forklarer Stian.

Denne sentraliserte måten å håndtere data på sikrer en slankere og raskere kode.

– I tillegg til at koden i selve løsningen din blir mer «lean», vil den automatisk dra nytte av når mikrotjenestene oppdateres. Hvis vi for eksempel oppgraderer PDF-generatoren vår i skya, vil alle løsninger som bruker den, få glede av det.

AI or nay?

Stian har også stor tro på bruk av maskinlæring for vår bransje, men han poengterer at det er meningsløst med mindre du har nok data.

– På noen områder har vi store nok datasett, og her er vi i gang med mye spennende allerede. Vi jobber blant annet med å bruke maskinlæring på loggingen vår, slik at vi kan oppdage ting vi ikke før har plukket opp.

For eksempel kan maskinlæring hjelpe oss å forstå hvorfor en løsning får uventet mye besøk på gitte tidspunkt gjennom året. Kan vi forutse når det skjer igjen?

– Det handler om å få oversikt over all dataen. Maskinlæring viser oss trender og gjør uventet til forventet. Vi jobber intenst med å videreutvikle dette nå, slik at vi på sikt kan tilby dypere innsikt også på kundens data.